Oblicz pole tego trójkąta.
Mariusz: Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 5. Oblicz pole tego
trójkąta.
28 paź 12:23
tim: Więc ja.
28 paź 12:26
tim: Z własności tr. prostokątnego a2 + b2 = c2....
Z własności ciągu arytmetycznego:
a1 = a
a2 = b = a + r
a3 = c = a + 2r
r = 5
28 paź 12:26
Mariusz: | | 1 | |
W rozwiązaniu zatem będzie P= |
| a*(a+5) zakładając że wysokość h jest równa b. Jeżeli tak |
| | 2 | |
to dziękuję.
29 paź 07:36
Zbronek: a2+(a + r )2=(a + 2r)2
a2+(a+5)2=(a+10)2
a=15
P=150
29 paź 07:56
Mariusz: Dzięki bardzo
29 paź 08:17
zima: Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 5. Oblicz pole tego
trójkąta.
9 wrz 12:04