blagam
olga: czy moze ktos mi o obliczyc delta
−x2−x+4 wieksze lub rowne 0
prosze pilnie potrzebuje
3 mar 19:48
qu: na początek pomnóż przez −1 obie strony i przekręć znak nierówności
3 mar 19:49
qu: x2+x−4≤0
a=1
b=1
c= −4
Δ=b2 − 4ac
x1= −b−√Δ/2a
x2= −b+ √Δ/ 2a
3 mar 19:51
Antek: A skad wiesz ze to nie jest funkcja . Niech liczy z tego −x2−x+4≥0 to Δ= b2−4a*c gdzie
a=(−1), b=(−1) i c=4
3 mar 19:54
qu:

rysujesz oś liczbową zazanczasz na niej x1 i x2
rysujesz
zielone to większe od 0
a różowe to mniejsze
3 mar 19:55
olga: i czy wyszloze x1 to −3 a x2 to 2 a przedzial bedzie taki bo nie umiem i tak sobie strzelam
zalozmy ze $ to nieskonczonosc czyli (−&,−3> u <$ ,2) ?
3 mar 19:57
qu: nie pisała nic o funkcji
3 mar 19:57
olga: przepraszam ale zamisat 4 bylo tajm 6
3 mar 19:58