r
Radek:
| | | |
Jak rozpisać coś takiego | ? |
| | |
3 mar 19:33
3 mar 19:35
zawodus: tylko trzeba pamiętać, że 0≤k≤12
3 mar 19:36
3 mar 19:36
Radek:
A jeśli mam rozwiązać równanie
Wiem, że to symbol newtona.
Wskazówkę jak to zrobić?
3 mar 19:38
zawodus: | | | | | |
Można na piechotę liczyć | do | |
| | | |
3 mar 19:44
zawodus: | | | |
w liceum raczej liczy się równania | =252 |
| | |
3 mar 19:45
Radek:
Ale w moim liceum Pani podała tak
3 mar 19:47
zawodus: To możesz robić tak jak podałem
.
.
.
3 mar 19:49
Radek:
Ale nie rozumiem czemu tak ?
3 mar 19:52
pigor: | | | | 12*11*10* ... *3*2*1 | |
i dla 0<k≤12 | = |
| . |
| | | k(k−1)(k−2)... (k−9)(k−10)(k−11) | |
| | | | 12*11*10*9 | |
np. | = |
| = 55*9= 55(10−1)= 550− 55= 495.  |
| | | 4*3*2*1 | |
3 mar 19:53
zawodus: Po prostu liczysz wartości... i sprawdzasz może ta, a może ta?
Jakoś o innym sposobie nie pamiętam żebym słyszał
3 mar 19:58
pigor: | | 10*9*8*7*6 | |
= |
| = 2*9*2*7= 36*7= 252 . ...  |
| | 5*4*3*2*1 | |
3 mar 20:00
3 mar 20:00
zawodus: Bo
| | | | | |
, | i | policzyłem w pamięci i wyeliminowałem  |
| | | |
Ta równość wynika z faktu, że
3 mar 20:05
Radek:
Nadal nie rozumiem jak do tego dojśc.
3 mar 20:32
zawodus: Czego nie rozumiesz?
To licz wszystkie po kolei i w końcu trafisz na wynik, który cie interesuje
3 mar 20:43
Radek:
Umiem, a takie coś będzie poprawne ?
3 mar 20:44
Radek:
Skro jest to równanie to jak wyznaczyć dziedzinę ?
3 mar 20:54
Radek: ?
3 mar 21:05
Radek: ?
3 mar 21:20
Radek:
?
3 mar 21:29
zawodus: Będzie poprawne.
Dziedzinę ci już podałem wcześniej.
0≤k≤10
3 mar 21:33