równoległobok
joanka: Obwód równoległoboku jest równy 52 m, a jego wysokości są równe 5 m i 8 m. Ile wynosi pole tego
równoległoboku ?
3 mar 19:26
ktosik: Układ równań
1) obwód
2) pole liczone z h=5 * 1.bok = pole liczone z h=8 * 2.bok
3 mar 19:29
joanka: prosze o pomoc
3 mar 19:30
zawodus: 2a+2b=52 ⇒a+b=26 ⇒a=26−b (*)
h1=5
h2=8
ah1=bh2 ⇒5a=8b (*) ⇒5(26−b)=8b ⇒5*26=13b⇒b=10
Odp. P=80 m2
3 mar 19:32
Antek: Maz juz policzone ale czy zrobilas rysunek do tego zadania ?
Podejrzewam ze nie bo jakbys zrobila to bys pewne rzeczy zauwazyla
3 mar 19:36
joanka: dzieki serdeczne
3 mar 19:39