dwa proste zadanka
asda:
Równanie |2x −1| = −2
A. nie ma rozwiązań
B. ma jedno rozwiązanie
C. ma dwa rozwiązania dodatnie
D. ma dwa rozwiązania różnych znaków
Na moje poprawna jest odp D a w odpowiedziach jest ze poprawna to A. Powie mi ktoś czemu?
oraz
Kwadrat liczby √2 − 2 jest równy
A. −2
B. 2
C. 6 − 4√2
D. 2 − 4√2
Dlaczego poprawna odpowiedź to C, a nie A?
3 mar 19:03
Radek:
1,A
2,C
3 mar 19:04
medonster: |−5| = 5
|4| = 4
|−1| = 1 − podpowiedź do 1szego
(
√2 − 2)
2 − wzór skróconego mnożenia
3 mar 19:05
asda: No tak, tylko moje pytanie brzmi dlaczego. Ja jestem za głupi na te proste zadania albo po
prostu nie pamietam jak to sie robi.
3 mar 19:05
ktosik: "Wartość bezwzględna– dla danej liczby rzeczywistej wartość liczbowa nieuwzględniająca znaku
liczby." Wartość bezwzględna liczby rzeczywistej nie może być ujemna.
3 mar 19:09
asda: Omg, do drugiego to kompletna żenada, zapomnialem kompletnie

Jednak co do pierwszego jak dla mnie:
|2x −1| = −2
2x−1=−2 lub 2x−1=2
x= −0,5 x=1,5
gdzie robie błąd?(zapewne jakis głupi

)
3 mar 19:10
medonster: Bo wartość bezwzględna opisuje tak jakby odległość na osi liczbowej, a odległość nie może być
ujemna.
Np. odległość na osi liczbowej między liczbą 4 i 6 to | 4 − 6 | = | −2 | = 2, bo przecież nie
może być odległość −2
3 mar 19:10
medonster: Musisz zapamiętać, że |x|≥0 zawsze
sam x może się równać plus lub minus, ale cała wartość ZAWSZE jest ≥0
3 mar 19:11
medonster:
|x−1| = 2 warunek, że wartość bezwzględna ≥0 spełniony więc sprawdzamy ile może równać się to
w środku wartości bezwzględnej
x−1 = 2 lub x−1 = −2
x = 3 lub x = −1
|x−1| = − 3 sprzeczność, wartość bezwzględna nie może być <0 ⇒ x∊∅
3 mar 19:13
asda: Hmm, teraz to sie zakrecilem. Sorry, ale nie pasuje mi to |x−1|= −3
Skąd się wzięła nagle ta −3?
3 mar 19:19
medonster: Wymyśliłem to, podałem Ci przykład tylko
3 mar 19:20
asda: tak, tylko ze x wyszedl 3 oraz −1, a na samym dole napisales |x−1|= −3 i kompletnie nie
rozumiem skad sie wzielo nagle to −3
3 mar 19:21
medonster: To są dwa oddzielne przykłady xD
a) |x−1| = 2
b) |x−1| = −3
3 mar 19:22
asda: omg, dzisiaj nie mysle cos. Dopiero teraz ogarnalem i sam sie sobie dziwie, ze nie zauwazylem
tego wczesniej. Dzieki Ci wielkie i sorry za to zamieszanie. Az sie teraz czuje jak kompletny
debil

Niemniej dzieki jeszcze raz
3 mar 19:24