Równanie dwukwadratowe
Type: Rownanie x4−4x2+3. Podstawiam x2=t. I tu mam pytanie. Czy t musi byc wieksze lub rowne
zero czy tylko wieksze od zera?
3 mar 19:00
Kaja: zalezy ile rozwiązan ma miec równanie
3 mar 19:02
Type: no zalozmy ze mam polecenie . rozwiaz rownanie x4−4x2+3=0 (to tylko taki przyklad). Czyli
moge chyba napisac zalozenie t wieksze lub rowne 0. Hm?
3 mar 19:08
ZKS:
Tak.
3 mar 19:10
ZKS:
Można rozłożyć grupując.
x4 − 4x2 + 3 = 0
x4 − x2 − 3x2 + 3 = 0
x2(x2 − 1) − 3(x2 − 1) = 0
(x2 − 1)(x2 − 3) = 0
3 mar 19:11
Antek: t≥0
odpowiedz sobie na pytanie > Z jakiej liczby nie istnieje pierwiastek stopnia parzystego ?
3 mar 19:12
Type: ok dzieki. a kiedy ma byc tylko wieksze od 0?
3 mar 19:12
Antek: lub od razu liczysz delte i x12 i x22
3 mar 19:13
Type: no z ujemnej , czyli zawsze moge napisac ze t wieksze lub rowne 0 przy takim rownaniu?
3 mar 19:17
ZKS:
Jeżeli robisz podstawienie. Możesz zrobić również jak napisał Antek bez podstawienia
liczysz Δ i to jest lepsze od tego śmiesznego podstawienia które praktycznie nic nie daje.
Dostaniesz od razu x12 ∨ x22 i jeżeli x1 ; 22 < 0 to wiadomo co dostajemy.
3 mar 19:23
Type: OK,dzieki wielkie
3 mar 19:28