trygonometria
mateusz: | | 3 | |
Długość krótszej przyprostokątnej trójkąta prostokątnego jest równa 6 i sinα= |
| , gdzie α |
| | 7 | |
jest miarą kąta ostrego przy dłuższej przyprostokątnej. Długość dłuższej przyprostokątnej jest
równa ? może i łatwe ale nie łapie tego
3 mar 18:59
medonster:

a później pitagorasem
3 mar 19:02
mateusz: 6c=37
c=14
62+b2=142
196−36=b2
b=12,65
3 mar 19:06
Antek:

Z definicji co to jest sinus ? napisz
3 mar 19:06
mateusz: tak ?
3 mar 19:07
mateusz: Antek nie rozumiem
3 mar 19:08
mateusz: sinα=6c
3 mar 19:09
mateusz: ?
3 mar 19:20
Antek: Sinus jest to stosunek przyprostokatnej lezacej naprzeciwko kata do przeciwprostokatnej .
| | 6 | |
czyli tak jak napisales sinα= |
| to c= ile ? policz |
| | c | |
Policzymy to troche innym sposobem niz kolega wyzej Ci zaproponowal
3 mar 19:26