punkt A i B
Agusiakk95: Punkt A i B są punktami wspólnymi okręgu (x−3)2+(y+5)2=25 i stycznych do niego poprowadzonych
z punktów P(−7,0). Wyznacz |AB|
3 mar 18:44
Eta:

S(3,−5) ,r=5 , |AP|=10 , |PS|=
√102+(−5)2= 5
√5
Odcinek AC jest wysokością
poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego w trójkącie prostokątnym PAS
zatem:
| | |AP|*|AS| | |
|AC|= |
| =........... |
| | |PS| | |
|AB|= 2*|AC|=........
3 mar 19:02
Agusiakk95: dlaczego |AP|=10 ?
3 mar 19:16
Antek: Masz uklad wspolrzednych wiec policz sobie kratki
3 mar 19:18
bezendu:
Skąd
Eta taka zależność ?
Ja zawsze wyznaczam styczne, punkty styczności i dopiero liczę odl między punktami styczności a
tutaj jednak szybciej
3 mar 19:19
Eta:
|AP|= 7+3=.......
3 mar 19:23