wykaż, że dana równość tożsamością i podaj odpowiednie założenia
Mariusz: wykaż, że dana równość tożsamością i podaj odpowiednie założenia
a)
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1−cos2α | | 1+cosα | | sin2α | |
b)
28 paź 12:02
AS: Chłopie − nie wymyślaj bzdurnych zadań.
Przykłady wzięte z fantazji,żadne nie jest tożsamością.
Nie zawracaj glowy innym.
28 paź 16:39
Mariusz: nie wymyślam dostałem takie zadanie dokładnie tej treści i takie przykłady. Nie mam zamiaru
zawracać głowy żadnymi fantazjami. Jeżeli rozwiązałeś to podaj wynik. Nie obrażaj użytkowników
forum. Dziękuję
29 paź 07:28
AS: Przecież poinformowałem że nie są żadną tożsamością.
Więc o co chodzi?
29 paź 09:09
Mariusz: Rozumiem tylko w matematyce tak odpowiedź bez dowodu nie jest nic warta.
29 paź 11:48
tim: Np. b)
2cos
2a = 1 + cos
2a
cos
2a = 1
To nie tożsamość.
29 paź 11:58
Mariusz: dziękuję a odnoście punktu a) można odpowiedź
29 paź 12:05
Zbronek: a)ale jest prawdziwe dla α=kπ
29 paź 12:15
Zbronek: pomyłka ,to w b) α=kπ
29 paź 12:16
tim: To jest co innego
Wykaż, że dla każdego (tożsamość) a rozwiąż (dla danych kątów).
To można rozwiązać, gdyż cos0 = 1
29 paź 12:20
Mariusz: dzięki a może jeszcze a)
29 paź 12:22
Mariusz: dlatego mam pytanie aby się upewnić że rozwiązania będą dobre. Dzięki za odpowiedzi
29 paź 12:23
Zbronek: odp .do tej treści zad. jest odp. AS−a.
29 paź 13:04
Zbronek: dostałem też takie zad.,chyba z tej samej książki:
Wykaż ,że liczba 318−218 jest podzielna przez 9.Życzę powodzenia w dowodzeniu.
29 paź 15:27
Asia: α↗Wykasz , że dla kąta ostrego β tożsamością jest równość 1−2cosKwadratu β=sin do kwadratu β−1
4 lis 17:19
Asia: Narciarz zjeżdża z trasą narciarską o nachyleniu 30stopni o ile niżej znajdzie się narciarz po
przejechaniu 3 km
4 lis 17:24