Analiza funkcjonalna
Maadzia: ANALIZA FUNKCJONALNA:
Może ktoś mnie poratować? chodzi o rozwiązanie takiego zadania i żeby ktoś ładnie to
wytłumaczył mi
Niech p∊(0,+∞), Dla każdego (an)n∊ℕ ∊lp połóżmy
||(an)n∊ℕ ||p = ∑n∊ℕ |an|p)1p
3 mar 18:34
włodek: gdzie treść zadania ?
3 mar 18:36
Maadzia: Wykaż, że powyższy wzór określa normę w lp
Sorki nie wiem czemu nie wyświetlilo mi
3 mar 18:43
Godzio:
Kiedy wzór określa normę ?
3 mar 18:51
włodek: trzeba sprawdzić warunki na normę
1. współrzędne wektora są 0 to norma też jest 0
2. α można wyciągnąć przed sumę
3. nierówność Minkowskiego
3 mar 18:53
Maadzia: Możecie mi to rozpisać?
3 mar 19:04
Godzio:
A jakaś samodzielna próba ? Jako studentka (chyba matematyki) powinnaś coś od siebie dać. Pokaż
próbę, albo napisz czego nie umiesz konkretnie.
3 mar 19:07
Maadzia: od czego tu zacząć? bo nie byłam od 3 tygodni na zajęciach (szpital−choroba) i nie wiem od
czego zacząć a muszę to opracować i wysłać profesorowi:(
3 mar 19:20
Maadzia: Godzio od czego zaczać. jak juz niechcesz pokazac jak to rozwiazac to powiedz jak zaczoc
chociaz
3 mar 19:35
Godzio:
Dobra, zaraz Ci to rozpiszę. (ehh, ale jestem uległy

)
3 mar 20:15
Godzio:
Warunki na normę:
1. ||x|| = 0 ⇒ x = 0
2. ||αx|| = |α| * ||x|| (jednorodność)
3. ||x + y|| ≤ ||x|| + ||y|| (warunek trójkąta)
||an||p = (∑|an|p)1/p
1. ||an||p = 0 ⇒ (∑|an|p)1/p = 0 ⇒ an = 0
2. ||αan||p = (∑|αan|p)1/p = (|α|p∑|an|p)1/p = |α|(∑|an|p)1/p =
= |α| * ||an||p
3. Korzystamy z nierówności Minkowskiego (jak pisał włodek
Przypomnijmy ją:
(∑|an + bn|p)1/p ≤ (∑|an|p)1/p + (∑|bn|p)1/p
I to praktycznie kończy dowód bo:
||an + bn||p = (∑|an + bn|p)1/p ≤ (∑|an|p)1/p + (∑|bn|p)1/p =
= ||an||p + ||bn||p
3 mar 20:21
Maadzia: Dziękuje bardzo
3 mar 23:58