matematykaszkolna.pl
Analiza funkcjonalna Maadzia: ANALIZA FUNKCJONALNA: Może ktoś mnie poratować? chodzi o rozwiązanie takiego zadania i żeby ktoś ładnie to wytłumaczył mi Niech p∊(0,+), Dla każdego (an)n∊ℕ ∊lp połóżmy ||(an)n∊ℕ ||p = ∑n∊ℕ |an|p)1p
3 mar 18:34
włodek: gdzie treść zadania ?
3 mar 18:36
Maadzia: Wykaż, że powyższy wzór określa normę w lp Sorki nie wiem czemu nie wyświetlilo mi
3 mar 18:43
Godzio: Kiedy wzór określa normę ?
3 mar 18:51
włodek: trzeba sprawdzić warunki na normę 1. współrzędne wektora są 0 to norma też jest 0 2. α można wyciągnąć przed sumę 3. nierówność Minkowskiego
3 mar 18:53
Maadzia: Możecie mi to rozpisać?
3 mar 19:04
Godzio: A jakaś samodzielna próba ? Jako studentka (chyba matematyki) powinnaś coś od siebie dać. Pokaż próbę, albo napisz czego nie umiesz konkretnie.
3 mar 19:07
Maadzia: od czego tu zacząć? bo nie byłam od 3 tygodni na zajęciach (szpital−choroba) i nie wiem od czego zacząć a muszę to opracować i wysłać profesorowi:(
3 mar 19:20
Maadzia: Godzio od czego zaczać. jak juz niechcesz pokazac jak to rozwiazac to powiedz jak zaczoc chociaz
3 mar 19:35
Godzio: Dobra, zaraz Ci to rozpiszę. (ehh, ale jestem uległy )
3 mar 20:15
Godzio: Warunki na normę: 1. ||x|| = 0 ⇒ x = 0 2. ||αx|| = |α| * ||x|| (jednorodność) 3. ||x + y|| ≤ ||x|| + ||y|| (warunek trójkąta) ||an||p = (∑|an|p)1/p 1. ||an||p = 0 ⇒ (∑|an|p)1/p = 0 ⇒ an = 0 2. ||αan||p = (∑|αan|p)1/p = (|α|p∑|an|p)1/p = |α|(∑|an|p)1/p = = |α| * ||an||p 3. Korzystamy z nierówności Minkowskiego (jak pisał włodek Przypomnijmy ją: (∑|an + bn|p)1/p ≤ (∑|an|p)1/p + (∑|bn|p)1/p I to praktycznie kończy dowód bo: ||an + bn||p = (∑|an + bn|p)1/p ≤ (∑|an|p)1/p + (∑|bn|p)1/p = = ||an||p + ||bn||p
3 mar 20:21
Maadzia: Dziękuje bardzoemotka
3 mar 23:58