1
qu: Oblicz siłę, jaką samochód o masie m=800 kg naciska na jezdnię gdy jezdnia jest wypukła o
promieniu krzywizny R=300m. Prędkość samochodu v=72km/h
3 mar 18:22
qu: siła= siła dośrodkowa ?
mv2 / 2 ?
13824N ? chyba coś zle myśle .....
3 mar 18:31
medonster: | | mv2 | |
F = |
| − to jest wzór na siłę dośrodkową |
| | r | |
3 mar 18:38
medonster: | | km | | m | |
Pamiętaj tylko o zamianie |
| na |
| |
| | h | | s | |
3 mar 18:39
qu: Dzięki, jakbyś mógł jeszcze sprawdzić wynik. 1067N czy się zgadza?
Mam jeszcze pytanie.
Samolot wykonuje pętlę pionową. W momencie przelatywania przez punkt A (szczyt pętli ) jaką
siłą pilot naciska na fotel ?
3 mar 18:44
medonster:
Narysuj tę pętlę bo nie wiem o jaki przypadek chodzi
3 mar 18:48
qu:

czerwona − siła odśrodkowa
niebieska− siła grawitacji
i
Fw= Fg − Fb
dobrze myślę ?
3 mar 18:49
qu: A co do tego samochodu
To nie trzeba od siły nacisku
F=mg − 8000 N
i od tego odjąć Fb ?
8000−1067= 6933 N ?
3 mar 18:51
qu: czy źle myśle ?
3 mar 19:02
qu: pomoże ktoś ?
3 mar 19:30
qu: ?
3 mar 20:10
medonster: Tak, trzeba odjąć i z drugim tak jak napisałeś
3 mar 20:19