Wielomiany
gosiaaa: Wielomian W(x)= −x3 +5x2 +ax+b jest równy wielomianowi P(x)= (x−1)2 (c−x), gdzie c≠1.
a) oblicz a,b i c
b) Dla wyznaczonej wartości c rozłóż na czynniki wielomian F(x)=P(x+2) − 4(1−x)
3 mar 18:04
włodek: wielomiany są sobie równe kiedy współczynniki przy odpowiednich potęgach są sobie równe zatem
wymnóż wielomian P(x) i porównaj współczynniki z W(x)
3 mar 18:06
gosiaaa: Ale jak wymnożyłam P(x) to mi wyszło P(x)= X2 − 3x +c i nie wiem jak to mam porównać z W(x)
3 mar 18:10
Ajtek:
Bo źle to zrobiłam.
3 mar 18:12
włodek: źle wymnożyłaś wzór skróconego mnożenia trzeba zastosować
(x2−2x+1)(c−x) teraz wymnożyć jeszcze raz, odpowiednio zapisać i można porównywać
3 mar 18:14
gosiaaa: co jest źle?
3 mar 18:14
gosiaaa: aaaa okej rozumiem
3 mar 18:15
medonster: p(x) = (x−1)
2(c−x) = (x
2−2x−1)(c−x) = x
2c−x
3−2xc+2x
2−c+x = −x
3+x
2c+2x
2−2xc+x−c =
−x
3+(c+2)x
2+(1−2c)x−c
Źle wymnożyłaś
3 mar 18:16
gosiaaa: −x3+(c+2)x2+(1−2c)x−c = −x3 +5x2 +ax+b
czyli podstawiam
c+2=5
c=5
a jak dalej robie
1−2c=a
1−6=a
−5=a
a w odpowiedziach a =−7
3 mar 18:27
włodek: wymnóż sama z tego co ja napisałem u medonstera jest błąd
3 mar 18:37
gosiaaa: Jesli c=3 to co z podpunktem b?
3 mar 18:58
Wazyl: Jeżeli P(x)=(x−1)2(c−x) to P(x+100)=(x+99)2(c−x−100). Masz wartość c. Do roboty!
3 mar 19:05