Planimetria
Kamix: Mam takie proste zadanko, ale chyba jest błąd w odpowiedziach....
Proste o równaniach −2x+y+5=0 i y=(3−m)x+4 są równoległe. Ile wynosi m?
Proste są równoległe, więc a1=a2, czyli:
−2=3−m
m=5
A odpowiedź mam inną...
3 mar 17:51
J: Przekształć 1 −sze równanie do postaci y = ...
3 mar 17:52
z_S: y=2x−5
y=(3−m)x+4
2=3−m
m−3=2
m=5
3 mar 17:54
Kamix: y=−5+2x
y=2x−5
2=3−m
m=1
Teraz się już zgadza z odpowiedzią, dzięki ; ))
3 mar 17:55
Kamix: z
S: popełniłeś tak samo karygodny błąd jak ja
3 mar 17:55
ktoś:
3 mar 17:56
ktoś: nie wiem
3 mar 17:56