oblicz
ola: oblicz x , wiadomo ze to ciąg geometryczny , x , x+2 , x+5
3 mar 17:32
J: (x+2)2 = x(x+5) ; i oblicz x
3 mar 17:33
Ajtek:
Z własności c. geometrycznego:
b2=a*c, gdzie a, b, c to kolejne wyrazy tego ciągu.
3 mar 17:33
ola: czyli ile wyjdzie ?
3 mar 17:34
J: No to policz.
3 mar 17:35
kasia: 4 ?
3 mar 17:35
J: Nie. Pokaż obliczenia.
3 mar 17:37
Ajtek:
No i się zaczyna zabawa

.
3 mar 17:38
J: Sorry .. dobrze
3 mar 17:38
kasia: x2 + 5x =x2 + 4x + 4
x2 + 5x −x2 −4x =4
5x−4x=4
x=4
3 mar 17:39
kasia: tylko , że dziwny ten ciag po miedzy ejdnyma drugim jest roznica 2 a mioedzy drigim a
trzecim 3
3 mar 17:40
Ajtek:
kasia, to jest ciąg geometryczny
| | x+2 | | x+5 | |
Jeżeli szukasz ilorazu to: q= |
| = |
| |
| | x | | x+2 | |
3 mar 17:44
kasia: czyli to jest zle ze x wyszedl 4 ?
3 mar 17:45
J: Dobrze

, ja się pomyliłem
3 mar 17:46
Ajtek:
Jest wszystko okej. Różnica o której wspomniałaś dot. ciągu arytmetycznego.
3 mar 17:46