Jak wyliczyć liczbę kobiet przed 30 rokiem życia
babciaela: Spośród pracowników sklepu 3/7 stanowią kobiety, a mężczyzn jest o 15 więcej niż kobiet. W tym
sklepie 3/5 kobiet ma mniej niż 30 lat. Ile ich jest ?
3 mar 17:23
zela: a masz do tego odp?
3 mar 17:30
babciaela: nie

, dostajemy od pani taki zestaw i w cholerę nie moge tego zrobić
3 mar 17:31
Ajtek:
x − liczba pracowników sklepu
| | 3 | | 3 | |
x= |
| x+ |
| x+15 → wylicz x. |
| | 7 | | 7 | |
Liczba kobiet poniżej 30 roku życia:
3 mar 17:32
zela: ja to zrobiłam tak:
x − liczba wszystkich pracowników
37x − l. kobiet
37x + 15 − l. mężczyzn
czyli
37x + 37x + 15 = x
z tego x= 105
więc pań jest 63
3 mar 17:33
Ajtek:
zela jak może być pań 63
3 mar 17:36
zela: aha już wiem nie pomnożyłam przez 37 ok dzięki
3 mar 17:38
babciaela: dziękuje
3 mar 17:38
Ajtek:
Powodzenia

.
3 mar 17:39