rozwiąż równania
Mati2541: Co mam zrobić dalej?
b)(4x+8)(x2−25)−(x2−25)*2x=0
(x2−25)(4x+8)*2x czy mam teraz wymnożyć?
d)9x(3x2+2)−(8x−5)(3x2+2)=0
(3x2+2)*9x(8x−5) ?
3 mar 17:17
J: b) (x2 − 25)[(4x + 8) − 2x] = 0
3 mar 17:21
Mati2541: czyli dalej będzie (x2−25)(4x+8−2x)
x−25=0 v 2x+8=0
x=5v −5 v x=−4 ?
3 mar 17:31
J: Tak.
3 mar 17:32
Antek: Mati
W przykladach b id masz wylaczyc wspolny czynnik przed nawias co czynisz ale dalej robisz to
zle
Patrz masz tak
a*b−/+c*b=b(a−/+c)
W a) nasze a= 4x+8 b= x2−25 i c= 2x
wiec bedzie tak (x2−25)(4x+8−2x) =0 to (x2−25)(2x+8)=0 to x2−25=0 lub 2x+8=0 i teraz to
rozwiaz
Tak samo przyklad d )
3 mar 17:33
Antek: Za dlugo pisalem
3 mar 17:34
J: Nie zaszkodzi
3 mar 17:34
Mati2541: d) (3x2+2)[(8x−5)−9x]
3x2+2=0 v −1−5=0
x=2/3 v x=−5
x=0 v x=−5
3 mar 17:40
Antek: A co Ty wypisujesz

Przeciez jak wylaczysc wspoly czynnik (3x
2+2) przed nawias to dostaniesz
(3x
2+2)(9x−(8x−5)=0
(3x
2+2)(9x−8x+5) =0
(3x
2+2)(x+5)=0
3x
2+2=0 teraz to rozwiaz najpierw
3 mar 17:53
Mati2541: sorki pomyliłem się ze znakiem x=5
3 mar 17:53
Antek: to jedno a drugie to −x ≠−1 tak jak napisales. bo napisales tak (8x−5)−9x= −1−5(teraz widzisz
ze napisales bzdure)
Rozwiaz teraz to rownanie 3x2+2=0 bo przedtem zrobiles to zle −czekam
3 mar 18:00
Mati2541: 3x2=−2
będzie to równanie sprzeczne?
3 mar 18:03
Antek: Tak. Dlaczego ?
3 mar 18:04
Mati2541: ponieważ brak mu rozwiązania, nie możemy już z tym nic zrobić
3 mar 18:08
Antek: Nie .
Poniewaz nie istnieje kwadrat z liczby ujemnej
| | 2 | |
bo bedzie tak 3x2+2=0 to 3x2=−2 to x2=− |
| i to co napisalem wyzej |
| | 3 | |
3 mar 18:12