Oblicz wysokość trapezu
alexissholmes: Krótsza przekątna dzieli trapez na dwa prostokątne trójkąty równoramienne. Oblicz wysokość tego
trapezu wiedząc , że jego pole jest równe 24 dm2
3 mar 16:51
J:
3 mar 16:55
Ajtek:
J nie ma pewności z treści, iż jest to trapez prostokątny

.
3 mar 16:56
Bizon:
3 mar 16:58
Ajtek:
Chociaż innej możliwości jednak nie widzę
3 mar 16:59
J: "Ajtek", to narysuj inny trapez z warunkami zadania
3 mar 17:00
J: Ano właśnie !
3 mar 17:00
J: Witaj "Bizon"

.. poszedłeś jeszcze dalej, nie pokazując zależności
3 mar 17:01
Ajtek:
Wyobraźnia działała, mówiła

. Kartka i cyrkiel powiedziała
3 mar 17:02
alexissholmes: a ile wynosi ta wysokośc ?
3 mar 17:06
Ajtek:
Wysokość masz policzyć
3 mar 17:07
alexissholmes: P= 1/2 * (a+b) * h
24 = (a+b) * h
i co dalej? to zadanie jest dziwne
3 mar 17:08
J: Popatrz na rysunek.. b jest przekątną kwadratu o boku d , a d jest przekatną.....
3 mar 17:10
włodek: w twoim przypadku a=h a zatem musisz wyrazić b za pomocą h i we wzorze po prawej tronie wyjdą
już same h
3 mar 17:11
alexissholmes: czyli H= 4 dm ?
jeju dzięki za pomoc ♥
3 mar 17:14
włodek: tak
3 mar 17:17