Bardzo proszę o pomoc
wiki: Dla dyskretnych zmiennych losowych A, B i C mamy następujące informacje:
A:
wartości ai 2 8 10 20 28 prawdopodobieństwa
pi 0,25 0,2 0,15 0,1 0,3
B:
wartości bi 2 5 20 30 37 prawdopodobieństwa
pi 0,15 0,2 0,25 0,3 0,1
C:
wartości ci 4 5 20 25 29 prawdopodobieństwa
pi 0,15 0,2 0,25 0,3 0,1
Proszę obliczyć dla każdej zmiennej losowej następujące parametry (proszę podać wzór, według
którego dokonywane są obliczenia):
a) wartość oczekiwana (średnia),
b) wariancja,
c) odchylenie standardowe,
d) współczynnik zmienności.
3 mar 16:42
włodek: Wystarczy zastosować wzory:
a) suma po wszystkich z ai pi , i=1..n
b) (ai−aś)2+.../n , i=1..n
c) pierwiastek z wariancji
d) wsp zmienności = odchylenie std/śr arytmetyczna
3 mar 16:51
wiki: Dziękuje włodek Do wariancji znalazłam wzór ∫(ai−aś)2+ *f(x)dx czym jest te F(x)

?
3 mar 17:01