Oblicz.logarytmy.
m.: | √a*b2 | | 1 | |
| jeżeli: log3a= 5 log2 |
| =b logc9= 4 |
| c | | 8 | |
3 mar 16:30
Antek: no to definicja logarytmu przed oczy i licz
np log3a=5 to a= 35= policz
tak samo policz z definicji ile wyosi b i c
3 mar 16:34
J: a = 35 ; 2b = 2−3 ⇔ b = − 3 ; c4 = (√3)4 ⇔ c = √3 lub c = −√3
3 mar 16:38
m.: log
3a=5 czyli 3
5 = 243 −a
| | 1 | | 1 | |
log2 |
| czyli 2b = |
| =3 −b |
| | 8 | | 8 | |
log
c9=4 czyli c
4 = 9 =
√3 − c
3 mar 16:42
m.: b= −3
3 mar 16:42
Antek: a czemu c nie moze rownac sie −√3 ?
3 mar 16:45
J: Bo jest w podstawie logarytmu... też się rozpędziłem
3 mar 16:46
m.: i co dalej
3 mar 16:49
J: Podstaw za a,b,c i licz.
3 mar 16:50
Antek: masz wyznaczone a b i c podstaw do wzoru i licz
3 mar 16:50
asia.: ale nie wiem jak
3 mar 16:53
Antek: Przeciez Ty chodzisz do liceum wiec mnie nie zalamuj

Nie potrafisz podstwic do wzoru ?
3 mar 16:56
3 mar 16:58
Antek: tam zamiast 3 2 powinno by (−3)2
3 mar 16:58
asia.: no ale to i tak 9
3 mar 17:01
asia.: i co dalej?
3 mar 17:01
Antek: Zuwaz ze
√243*9 mozna zapisac tak
√243*
√9=3
√243i masz
| 3√243 | |
| i usun teraz niewymiernosc z mianownika |
| √3 | |
3 mar 17:03
3 mar 17:08
Antek: = licznik 3√243*√3 =3*√243*3= 3*√729 = policz dalej (wez kalkulator i policz ile to
jest √729 )
3 mar 17:12