Ostrosłup
yo: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego wszystkie krawędzie są równej długości.
Oblicz tangensa kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy oraz sinus kąta
nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
3 mar 16:30
Janek191:

Mamy
I AC I = a
√2
I AO I = 0,5 a
√2
x = 0,5 a
h
2 + x
2 = (h
1)
2
h
2 + 0,25 a
2 = 0,75 a
2
h
2 = 0,5 a
2
więc
| | h | | a | |
tg α = |
| = |
| : 0,5 a = √2 |
| | x | | √2 | |
oraz
| | h | | a | | 1 | | √2 | |
sin β = |
| = |
| : a = |
| = |
| |
| | a | | √2 | | √2 | | 2 | |
3 mar 16:51