Jak wykazać że trapez jest równoramienny?
Mariusz: Wierzchołkiem trapezu o podstawach AB i CD są punkty A, B, C, D takie, że A(−1;4), B(5;2),
C(7;3), D(4;6). Jak wykazać że trapez jest równoramienny?
28 paź 11:44
tim: Policzyć długość odcinków BC oraz AD.
28 paź 11:54
Mariusz: policzyłem i wyszło BC √5 i AD √29. Co dale należy zrobić? Dziękuję
28 paź 12:15
Bogdan:
Dzień dobry.
To nie jest trapez, najpierw należało to sprawdzić.
28 paź 12:22
tim: Jeżeli proste AB oraz CD nie są równoległe, a odcinki BC i AD nie są równe, to nie jest to ani
trapez ani nic równoramiennego.
Pozdrawiam Bogdan
28 paź 12:23
Bogdan:
Witaj
Tim
28 paź 12:31
Bogdan:
A jak sprawdzić, czy nie ma tu boków równoległych ?
28 paź 12:31
Mariusz: Sprawdziłem wykreślnie i łatwo dostrzegłem tą różnicę. Chodziło mi o wykazanie czy trapez jest
równoramienny. Czy w tym przypadku samo określenie na podstawie wyników BC i AD nie są równe i
odcinki AB oraz DC nie są równoległe mogę napisać odpowiedź. Jeżeli tak to bardzo dziękuję i
pozdrawiam
28 paź 12:33
Bogdan:
Rysunek jest tu tylko ilustracją, należy wyznaczyć współczynniki prostych przechodzących
przez punkty A i B, B i C, C i D, D i A.
| | 1 | | 1 | | 2 | |
aAB = − |
| , aBC = |
| , aCD = −1, aDA = |
| . |
| | 3 | | 2 | | 5 | |
Widzimy, że mają różne wartości, a więc nie ma dwóch prostych równoległych, co jest
warunkiem istnienia trapezu.
28 paź 13:35
Mariusz: Dziękuję bardzo
28 paź 14:28