matematykaszkolna.pl
Mucha: Mam takie dziwne pytania. Jesli znajdziesz czas żeby na nie odpowiedzieć to bardzo proszę. Chciałbym się dowiedzieć po co? Bo np mam logarytmu, pochodne, granice, całki. Ale nie wiem dlaczego wykonuje się takie obliczenia, "z czym to się je", a to chyba podstawa do zrozumienia o co w tym wszystkim chodzi. Więc zwracam się z gorącą prośbą o krótkie wytłumaczenie do czego to służy, ponieważ w książkach z którymi się spotykam jest definicja i przykład.
10 paź 18:23
b.: He, he, do czego to służy to (może) zobaczysz później emotikonka Krótko: * pochodna i całka mają liczne zastosowania w fizyce. * granica... hmm ona aż tak bezpośrednich zastosowań nie ma (choć nie wiem), ale bez niej ciężko zdefiniować np. pochodną - więc granica jest potrzebna jako narzędzie * logarytm trochę tu nie pasuje, ma dużo mniejsze znaczenie niż poprzednie pojęcia. W zasadzie często można się bez niego obejść... własności istotne: 1. ln ma ładną pochodną emotikonka 2. ln pozwala zamienić mnożenie na dodawanie: ln(a*b) = ln a + ln b a jak zapewne wiesz, łatwiej jest dodawać niż mnożyć emotikonka
10 paź 19:37
Mucha: Dzięki o szczegóły będe pytać z biegiem czasu emotikonka
11 paź 12:38
Jakub: Pochodna i całka mają liczne zastosowania w fizyce tak jak b. napisał. Za pomocą pochodnej liczy się np. prędkość chwilową ciała, a za pomocą całki drogę jaką ciało pokonało. Oczywiście mam na myśli ruch w którym prędkość się zmienia w jakiś bardziej skomplikowany sposób. Za pomocą całki wyprowadza się też wzory na pole figur i objętość brył np. wzór na pole koła lub objętość kuli.
11 paź 14:17