okrag wpisany w trojkat
ona: W trojkat rownoramienny o podstawie 8 wpisano okrag o promieniu 3. Oblicz dlugosc ramienia i
wysokosc tego trojkata.
Prosze o pomoc!
3 mar 16:16
medonster:

Z Pitagorasa można:
3
2 + y
2 = x
2
(x+3)
2 + 4
2 = (y+4)
2 x,y>0
Układ dwóch równań, dwie niewiadome.
3 mar 16:24
komik: z podobieństwa trójkątów:
(y+4)/4=x/3 gdzie y2=x2−9
3 mar 16:30
Janek191:

Z podobieństwa odpowiednich trójkątów mamy:
oraz z tw. Pitagorasa
h
2 + 4
2 = ( 4 + x)
2
3 mar 16:31
ona: jakiego podobienstwa?
3 mar 16:44
Janek191:
Z podobieństwa trójkątów prostokątnych
3 mar 18:15