logarytmy
ahhh ta matematyka: Jak rozwiązać takie zadanko?
pewnie banalne, ale dla mnie trudne

Wiadomo, że a=3log
84, zatem liczba a jest równa:
A. 512
B. 81
C. 2
D. 64
3 mar 16:04
medonster: logab = x ⇔ ax = b
3 mar 16:05
Lorak: a=log843=log864= ...
3 mar 16:06
Janek191:
| | 1 | |
a = 3 log8 4 = 3 log23 4 = 3* |
| log2 4 = 2 |
| | 3 | |
lub a = 3 log
8 4 = log
8 4
3 = log
8 64 = 2
3 mar 16:07
ahhh ta matematyka: czyli tak:
log843=a
log864=a
log364=2
tak?
3 mar 16:07
J: W trzeciej linijce w podstawie ma być 8
3 mar 16:10
ahhh ta matematyka: tak, pomyliłam się przy pisowni
3 mar 16:11
ahhh ta matematyka: a tak to mam dobrze?
3 mar 16:11
J:
3 mar 16:11
ahhh ta matematyka: super, w końcu coś mam dobrze
3 mar 16:15