Walec
xyz: Oblicz pole całkowite i objętość walca, wiedząc że jego powierzchnia boczna stanowi 60%
powierzchni całkowitej i wysokość walca jest równa 4,
3 mar 15:56
J: 8πr = 0,6( 2πr2 + 8πr ) − stąd oblicz r.
3 mar 16:01
Janek191:
P
c = 2 π r
2 + 2π r*h
P
b = 2π r*h
więc
2π r*h = 0,6*( 2π r
2 + 2π r*h) / : 2π r
h = 0,6 *( r + h)
h = 0,6 r + 0,6 h
0,4 h = 0,6 r
4 h = 6 r
h = 1,5 r
=======
| | 4 | | 8 | |
h = 4 ⇒ 1,5 r = 4 ⇒ r = |
| = |
| |
| | 1,5 | | 3 | |
V = P
p*h = π r
2 *h
Podstaw do wzorów i oblicz :
3 mar 16:03