1
qu: (x−1)(x+1)(5−x)−3(x+1)<0
co mogę z tym dalej zrobić ?
3 mar 14:21
Ajtek:
(x+1) przed nawias.
3 mar 14:22
J: Wyłaczyć (x+1) przed nawias.
3 mar 14:23
J:
3 mar 14:23
Ajtek:
Pierwszy

. Cześć
J.
3 mar 14:23
J: Cześć
3 mar 14:25
qu: (−x2−2−x)(x+1) < 0 ?
3 mar 14:34
J: Coś nie tak.
3 mar 14:36
Ajtek:
(x+1)[(x−1)(5−x)−3]<0
3 mar 14:37
qu: tak mi wyszło tylko potem wymnozyłem nawiasy i odjąłem 3 ale pewnie to trzeba inaczej zrobic
3 mar 14:39
J: Policz jeszcze raz bo masz zły wynik.
3 mar 14:40
qu: (x+1)(−x2 +6x−8)<0 ?
3 mar 14:43
J: Teraz dobrze.
3 mar 14:44
Mila:

(x−1)(x+1)(5−x)−3(x+1)<0⇔
(x+1)*[(x−1)*(5−x)−3]<0
(x+1)*(5x−x
2−5+x−3)<0
(x+1)*(−x
2+6x−8)<0
Δ=36−32=4
| | −6−2 | | −6+2 | |
x= |
| =4 lub x= |
| =2 |
| | −2 | | −2 | |
(x+1)*(−1)*(x−4)*(x−2)<0 /*(−1)
(x+1)*(x−2)*(x−4)>0
x=−1, x=2, x=4 m. zerowe wielomianu
x∊(−1,2)U (4,
∞)
3 mar 14:45
Ajtek:
Hej
Mila
3 mar 14:48
Mila:
Witam
3 mar 14:55
qu: konieczne jest mnożenie przez −1 ?
3 mar 15:05
qu: bo to chodzi o największą potęgę od góry czy od dołu mam rysować tak ?
parzysta góra / nieparzysta dół
gdybym od dołu zaczął rysować bez mnożenia −1 to też wyjdzie nie ?
3 mar 15:13
Ajtek:
Też wyjdzie.
3 mar 15:15