zadanie
Patrycja1: Oblicz granice
Prosiłabym o pełne rozwiązanie
3 mar 14:20
Ajtek:
Z licznika i mianownika wyciągnij przed nawias n.
3 mar 14:24
Patrycja1: oj sorki tam nie jest do kwadratu tylko do "n"
więc tak samo że najpierw wyciągam a póżnije co?
3 mar 14:32
pigor: ... i ...

na koniec warto zauważyć, że tak
| | +4 | |
"w pamięci", szukana granica to ( |
| )2= (−4)2= 16. |
| | −1 | |
no i warto wtedy odpowiedzieć sobie np. dlaczego,
kiedy

, a na pewno przyda się to na ... zaś ,
3 mar 14:33
pigor: , a

to n zmienia istotę ...

rzeczy ; pozdrawiam
3 mar 14:34
pigor: ... , to może ci zacznę np. tak :
| | 4n+7 | | 4n(1+74n)n | |
lim n→∞( |
| )n= lim n→∞ |
| = |
| | −n+2 | | −n(1−2n)n | |
| | (1+74n)n | |
= −4 lim n→∞ |
| = ... |
| | (1−2n)n | |
i teraz w liczniku i mianowniku masz granice z e,
spróbuj pokombinować z wykładnikami sama

. ...
3 mar 14:44
Janek191:
| | 4 n + 7 | | | |
an =( |
| )n = |
| |
| | − n + 2 | | | |
więc
| | ( e7)14 | |
lim an = |
| = e154 |
| | e−2 | |
n→
∞
3 mar 14:55
Janek191:
| | 4 n + 7 | | | |
an =( |
| )n = |
| |
| | − n + 2 | | | |
więc
| | ( e7)14 | |
lim an = |
| = e154 |
| | e−2 | |
n→
∞
3 mar 14:55
Janek191:
Z rozpędu źle zrobiłem
3 mar 14:57
Patrycja1: ooo super dzieki jak już mi doszedłeś do eranicy z e, wszytsko jest jasne

pozdrawiam
3 mar 15:08
Krzysiek: tylko,że granica nie istnieje...
3 mar 15:46
Janek191:
Dla n parzystych g = +
∞ , a dla n nieparzystych g = −
∞
3 mar 15:56