logi
Jacek: prosze o pomoc

jak narysowac ten wykres
y= −log
2(IxI−2)−1
funkcja wyjsciowa to
y
1 = log
2x
3 mar 13:40
Kaja: najpierw przesuń wykres tej wyjściowej o wektor [2,1] otrzymasz wykres funkcji y=log2(x−2)+1
potem tą część wykresu która jest po prawej stronie osi OY przekształć symetrycznie względem
osi OY (część wykresu która jest po lewej stronie "znika") − wtedy otzrymasz wykres funkcji
y=log2(|x|−2)+1, a na koniec przekształć symetryczn9e względem osi OX − dostaniesz wykres
y=−(log2(|x|−2)+1)=−log2(|x|−2)−1
3 mar 13:54
Jacek: nei zgodz esi edo konca
3 mar 13:55
Jacek: ten minus tyczy sie tez 1
3 mar 13:55
Kaja: czemu?
3 mar 13:56
Jacek: wiec moze leepiej najepirw y
1 = log
2x
y
2 = log
2(x−2)
y
3 = log
2(IxI−2)
y
4 =−log
2(IxI−2)
y
5 =−log
2(IxI−2)−1
3 mar 13:56
J: Jacek ...
Kaja ma rację

y = − f(x) − 1 ⇔ y = − [f(x) + 1]
3 mar 14:01
Kaja: ale który minus tyczy sie 1? chyba nie ten przed logarytmem? bo nawiasu nie ma
3 mar 14:01
Kaja: Jacek twój sposób też może być. Ale mój też jest poprawny
3 mar 14:02
Jacek: ok dzieki
3 mar 14:04