Funkcja odwrotna.
Mateusz: Wyznaczyc funkcje odwrotna do funkcji :
f(x) = 2x+3 / x dla x > 0
3 mar 13:23
PW: Mateusz, pisz ułamki za pomocą "U {} {}".
Nie wiadomo, czy ma to być
(tak to zapisałeś), czy też
(tak to często rozumieją i się dziwią, że nie tak to inni widzą).
3 mar 13:34
Mateusz: Masz racje. Dzieki.
Chodzi mi o opcje numer dwa
3 mar 15:04
J: | | 2x+3 | | 3 | |
y = |
| ( x≠0) ⇔ xy = 2x+3 ⇔ xy − 2x = 3 ⇔ x(y−2) = 3 ⇔ x = |
| , ztem funkcja |
| | x | | y − 2 | |
| | 3 | |
odwrotna to: f(x) = |
| |
| | y − 2 | |
3 mar 15:10
Janek191:
czyli
2 x + 3 = x*y
2 x − x*y = − 3
( 2 − y)*x = − 3
Po zamianie zmiennych
=============
3 mar 15:11
J: W moim zapisie w mianowniku oczywiście: x − 2 , a nie y − 2.
3 mar 15:14