matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc
ciągi:
dla ciągu an zadanego wzorem: a)an=2n−1
1
b)an=
n
2
+n
n−1
c)an=
2n+3
Oblicz:a2, a5, a1000, a2n
3 mar 12:11
Janek191:
Np. c)
2 − 1
1
a
2
=
=
2*2 + 3
7
5 − 1
4
a
5
=
=
2*5 + 3
13
1000 − 1
999
a
1000
=
=
2*1000 + 3
2003
2n − 1
2n − 1
a
2n
=
=
2*2n + 3
4 n + 3
3 mar 12:15
ciągi:
wielkie dzięki jak mam jeden przykałd to z resztą powinnam sobie dać radę
3 mar 12:22