Znaleźć wszystkie liczby całkowite
pelle: Znaleźć wszystkie liczby całkowite, które przy dzieleniu przez 8 dają resztę 3, a przy
dzieleniu przez 9 dają resztę 1. Jakie dają te liczby reszty przy dzieleniu przez 72 oraz przy
dzieleniu przez 144?
"=" znak przystawiania
Chciałbym się dowiedzieć czy moje obliczenia są poprawne, ponieważ pierwsza część zadania
wydaje mi się dobrze rozwiązana przezemnie ale zatrzymuje się na drugiej części zadania.
{x = 3 ( mod 8 ) /*9
{x = 1 ( mod 9 ) /*8
{9x = 27 ( mod 72 )
−{8x = 8 ( mod 72 )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 19 ( mod 72 ) −− nie wiem czy to jest koniec pierwszej części zadania
a tu druga:
{x = 3 ( mod 8 ) /*18
{x = 1 ( mod 9 ) /*16
{18x = 54 ( mod 144 )
−{16x = 16 ( mod 144 )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x = 38 ( mod 144 ) −− i tu się zatrzymuję na drugiej części zadania

nie
wiem jak doprowadzić do tego aby po lewej stronie został sam x, ponieważ wydaje mi się że
pomnożenie lewej i prawej strony przez "2" nie było by poprawne.
Prosiłbym o wytłumaczenie gdzie popełniam bład
3 mar 12:00
Janek191:
a = 8 n + 3
a = 9 m + 1
więc
8 n + 3 = 9 m + 1
9 m = 8 n + 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) Dla n = 2 mamy m = 2
wtedy a = 19
2) Dla n = 11 mamy m = 10
wtedy a = 91 = 72 + 19
3) Dla n = 56 mamy m = 50
wtedy a = 451 = 432 + 19
itd.
Reszty z dzielenia tych liczb przez 72 i przez 144 są równe 19.
3 mar 15:53
pelle: Dziękuje Ci Janku za te obliczenia, a chciałem się spytać czy to co ja napisałem to jes źle?
3 mar 17:37
Piotr: A czemu Janek podales n=2 potem n=11 i n=56? to sa jakies wartosci ustalone czy ta odpowiedz
jest odpowiednia dla kazdej innej cyfry?
6 mar 15:00
pelle: też tego nie wiem

wydaje mi się że jest na to jakiś wzór, którego nie znamy, ponieważ nie
wydaje mi się żeby Janek191 liczył która liczba pasuje aż do n=56
6 mar 18:16