Zadanie z całek oznaczonych / nieoznaczonych
Patrycja9: Zadanie z całek oznaczonych / nieoznaczonych − nietypowe
Grupa osób wyjeżdża na grzyby. Zaczynają grzybobranie o godzinie 3 i kontynuują przez 4
godziny. Zależność sumarycznego tempa zbierania od godziny wyraża się wzorem:
v(t) = 10 kilogramów / t
a) zapisz wzór na masę zebranych grzybów do godziny x za pomocą odpowiedniej całki oznaczonej
b) wyznacz masę F(x) grzybów zebranych do godziny x obliczając powyższą całkę
c) korzystając ze wzoru na F(x) określ sumaryczną masę M zebranych grzybów oraz godzinę o
której zebrano połowę tej masy
Proszę o pomoc
3 mar 11:39
pigor: ... , ...

widzę to bardzo "mądrze" tak :
x
a) ∫ 10 dx =
F(x) ,
3
b)
F(x) = 10x |
3x = 10 (x − 3) =
10x−30 i x ≥3 ,
c) tu x= 3+4=7, wtedy masa M= 10*7−30= 70−30=
40 [kg];
połowę masy grzybów 10x−30=
12*40 ⇒ 10x= 50 ⇒
x= 5
zebrano więc o godzinie 5−tej . ...
3 mar 13:37
pigor: ,,, , o

kurcze, mała, ale ...

istotna korekta w
zapisie zmiennej, mianowicie w dwóch miejscach
t, a nie x
x
a) ∫ 10 d
t = F(x) ,
3
b) F(x) = 10
t |
3x = 10 (x − 3) = 10x−30 i x ≥3 ,
3 mar 13:47
PW: Swego czasu prof. Aleksander Bardini w programie dla piosenkarzy amatorów śmiał się, że
"zajęła pierwsze miejsce na festiwalu grzybiarzy".
Teraz widzę strach wejść do lasu bez dyplomu.
3 mar 13:55