logarytmy
ahhh ta matematyka: jak rozwiązać to zadanie?
Wartość wyrażenia log
2116 * log
p{2}16 jest równa:
A. −4
B. −8
C. −32
D. 0
jak rozwiązać takie działanie?
z góry dziękiuje
3 mar 10:48
J: Zadna z podanych odpowiedzi nie jest prawidłowa. Wynik jest: −16.
3 mar 11:04
ahhh ta matematyka: dobre, a takie są odp w zadaniu
3 mar 11:07
ahhh ta matematyka: a skąd wynik −16?
3 mar 11:07
J: = log24−2 * log242 = −2log24 * 2log24 = −2*2*2*2 = −16
3 mar 11:11
ahhh ta matematyka: no
ale w tym drugim logarytmie ma być podstawa
√2 tylko nie wiem dlaczego nie chce mi to tam w
tym miejscu pokazać
3 mar 11:15
J: To wynik jest − 8.
3 mar 11:17
ahhh ta matematyka: jak to zrobiłeś, nie wiem jak zrobić ten log z tym pierwiastkiem
3 mar 11:19
J: | | 1 | | 1 | |
= |
| log24−2 .. dalej identycznie ..... = |
| *(−2)*2*2*2 = −8 |
| | 2 | | 2 | |
3 mar 11:19
ahhh ta matematyka: noo, ok, dzięki
3 mar 11:20
J: Sorry ..., ale pomyłka

Ma być = 2*log
24
−2 .. dalej tak samo ... = 2*(−2)*2*2*2 = −32.
3 mar 12:25
J: Pomyłka... Ma być: 2*log24−2 .. dalej tak samo .... = 2*(−2)*2*2*2 = −32
3 mar 12:26
ahhh ta matematyka: ok, spokojnie, dzięki
3 mar 12:37
3 mar 12:40