proste pytanie
Jacek: BANALNE PYTANIE

proste pytanie ale wedłgu mnie trudne mam rozwiazac
x+2 1
−−−−− > −−
x 3
jak rozwiazac ta nierownosc okej moge pomnozyc przezmianownik kwadrat ale jak narywoac wykres
tego

bo moj nauczyciel wymaga innego sposobu niz mianownik kwadrat a mowi ze nierownosci
rozwiazuje sie za pmoca wykresu wiec jak to narysowac
3 mar 10:28
J:
Założenie: x ≠ 0
| x+2 | | 1 | | x+2 | | 1 | | 3(x+2) − x | | 2x+6 | |
| > |
| ⇔ |
| − |
| > 0 ⇔ |
| ⇔ |
| > 0 |
| x | | 3 | | x | | 3 | | 3x | | 3x | |
⇔ (2x+6)(3x) > 0
3 mar 10:34
Jacek: no okej
a jak bys rozwiazal to

x+2
−−−−−− > 0
x
3 mar 10:35
Jacek: ale jak narysowac wykres tego bo na podstawie wykresu mozna rozwiazac nieroswnosci
3 mar 10:36
ahhh ta matematyka: a gdyby tak to rozwiązać:
x+2 1
−−−− >−−− może pomnożyć na krzyż
x 3
(x+2) * 3 > 1 * x
3x + 6 > x
6 > −4x
−6 >4x
−6
−−− = x
4
−3
−−= x
2
nie wiem czy dobrze myślę, mogę się mylić

a jak narysować?
3 mar 10:37
J:
3 mar 10:38
Jacek: nie nei na krzyrz si enie mnozy okej to ja jeszcze pomysle sam

" J " wiem ze mozna przez
mianownik kwadrat ale nauczyciel mowi ze za pmoca wykresu ale jak to ja nie wiem
3 mar 10:38
J:
3 mar 10:40
zawodus : Nierówności zazwyczaj się rozwiązuje za pomocą wykresu.
3 mar 10:41
Jacek: eh ni e o to mi chodzilo to ja iwem ze tak wykresy wygladaja jestem dobry z matmy

ale moj
nauyczyciel nie toleruje gdy zapisauje (x+2)x bo iwe ze prze zmianownik kwadrat mnoze i
daltego
3 mar 10:42
Jacek: no ytak ale z
x+2
−−−−−− > 0
x
skad wiesz jak odrazu wykres narywoswac trzeba pomnozyc przez mianownik a nauczyciel tego nie
toleruje pomozcie mi
3 mar 10:43
J: | | a | |
Wykorzystujesz zależność: |
| > 0 ⇔ a*b > 0 |
| | b | |
3 mar 10:44
ahhh ta matematyka: a ja wam nie pomogę

nie potrafię, choćbym nawet chciała
3 mar 10:44
J: | | 1 | |
A jakbyś rozwiązał nierówność: |
| > 1 ? |
| | x | |
3 mar 10:46
Jacek: no x > x
2 pozniej na jedna strone delta i parabola
3 mar 10:48
Aga1.:

A może tak?
| | x+2 | | x | | 2 | | 2 | |
y= |
| = |
| + |
| = |
| +1 |
| | x | | x | | x | | x | |
Odp x∊(−
∞,−3)U(0,
∞)
3 mar 12:06
Aga1.:

Odp. x∊(0,1)
Taki sposób ?
3 mar 12:10