Oblicz i zapisz za pomocą przedziału
alexaa: 1.Oblicz i zapisz za pomocą przedziału:
(x+2)3 − x(x−1)2 ≥ 4x(2x+1) + 13x
2. Zapisz najkrócej (skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia)
8x3 + 27=
3. Oblicz log90:
jeśli log12=a i log2=b
3 mar 10:04
domel:
ad. 1 − wykonaj poszczególne działania (potęgi, mnożenie itd.) zobaczysz jak się ładnie
poupraszcza.
Życie to nie same gotowce

ad. 2. − to już jest najkrótszy zapis ale jeżeli ma to być rozbite na czynniki to możesz
skorzystać z poniższego wzoru:
a
3 + b
3 = (a
2 − ab + b
2)(a + b)
3 mar 11:07
J: Sprawdź jeszcze raz treść zad.3.
3 mar 11:12
alexaa: zad.3 z książki na 100% dobra treść − uczono nas że np. log12 = log1012
3 mar 18:22
medonster: W zadaniu 3 musisz skorzystać z tego że
log
ab + log
ac = log
ab*c
3 mar 18:27