logarytmy
ahhh ta matematyka: proszę pomózcie

Liczba log
310 należy do przedziału:
A. (0, 1) B. (1, 2) C. (2, 3) D. (3, 4)
jaka jest odpowiedź i jak to zadanie rozwiązać
3 mar 09:58
J: log39 = 2 < log310 < log327 = 3 , czyli .... ?
3 mar 10:01
ahhh ta matematyka: hym, dalej nie kapuje

dlaczego podałeś te logarytmy: log
39 i log
327?
3 mar 10:06
J: log39 < log310 < log327 oraz log39 = 2 i log327 = 3, czyli 2 < log310 < 3
3 mar 10:15
ahhh ta matematyka: no dobra, i tak mam postępować w takich zadaniach?
średnio rozumiem to zadanie, jak można szukać przedziału w logarytmach?
3 mar 10:21
J: A to rozumiesz: 2 < a < 3 ⇔ a∊(2,3) ?
3 mar 10:22
ahhh ta matematyka: no tak średnio

myślę, że jest to jakiś ciąg liczb od 2 do 3?
3 mar 10:23
J: Jeśli liczba a neleży do przedziału (2,3) , to oznacza, że ta liczba spełnia warynek: 2 < a <
3.
U nas mamy 2 < log310 < 3, czyli log310 należy do przedziału (2,3). Odp. C
3 mar 10:26
ahhh ta matematyka: oook, chyba rozumiem co nieco
3 mar 10:29
sucker:
loga(b) = c bo ac = b
log3(9) = 2 bo 32 = 9
log3(27) = 3 bo 33 = 27
log3(9) < log3(10) < log3(27)
2 < log3(10) < 3
3 mar 10:51
ahhh ta matematyka: to wiem
ale dlaczego akurat te logarytmy i dlaczego logarytmy?
3 mar 10:54
Aga1.: A na pierwiastkach tak
√4<√5<√9
2<√5<3, czyli √5 należy do przedziału (2,3)
inny przykład
√25<√30<√36, czyli
5<√30<6 oznacza,że √30 to więcej niż 5 i jednocześnie mniej niż 6.
3 mar 11:59
ahhh ta matematyka: o jaaa
to teraz to już nie wiem
3 mar 12:06
Aga1.: Podałam Ci jak trzeba robić gdy są pierwiastki,
Ty podobnie masz rozwiązywać z logarytmami.
3 mar 12:12
ahhh ta matematyka: a, ok
3 mar 12:16