logarytmy
Jacek: mnam rozwiazac rownanie :
log
2(9−2
x)=3−x
po zapsaniu zalozen
2{3−x) = 9−2
x
i jak dalej to rozwiązać
3 mar 08:45
Jacek: tzn gdy zapisze zalozenia to nastepnie pisze tak :
23−x = 9 − 2x
3 mar 08:46
J: | 23 | |
| = 9 − 2x i podstawienie 2x = t i t > o |
| 2x | |
3 mar 08:49
Jacek: a jak mam 9 − 2
x > 0 to :
−2
x > −9
2
x < 9
2
x < 3
2
i jak dalej bo nei wiem
3 mar 08:57
ahhh ta matematyka: tzn, ja bym tak napisała:
2
3−x = 9 − 2
x
a potem
3−x = x | +x
3=2x | :2
32=x
czyli już wiemy ile wynosi x
a teraz trzeba rozwiązać równanie:
on pierwotnie wygląda tak:
2
3−x = 9 − 2
x
no i nie wiem czy trzeba teraz to podstawiać, kurczę juz sama się pogubiłam
3 mar 09:05
Jacek: J podał dobrze wychodzi 3 i 0 ostatecznie

tylko jak rozpisac to założenie
3 mar 09:08
ahhh ta matematyka: hm, myslę, że tak:
2x < 32
i teraz może rozłożyć tak:
2<3
x<2
3 mar 09:09
Maslanek: Sprawdzić, czy liczby, które wyszły w rozwiązaniu znajdują się w dziedzinie. Zwyczajnie je
podstawić
3 mar 09:09
Maslanek: Nie...
3 mar 09:10
ahhh ta matematyka: no to jest pytanie
3 mar 09:11
ahhh ta matematyka: ja już nie czaje
3 mar 09:14
J:
Masz warunek: 9 − 2x > 0, dla x = 3 jest spełniony 9 − 8 > 0, dla x = 0 jest spełniony: 9 − 1
> 0 , czyli obydwa rozwiązania x = 3 lub x = 0 są rozwiązaniem zadania.
3 mar 09:19
ahhh ta matematyka: no to tak, jeśli mamy:
232x = 9 − 2x
no i 2x = t
to ma być tak?:
23t = 9 − t
23 = 9 − t2
8 + 9 = t2
17 = t2
t= √17
a potem tak?:
2x = t
t=√17
2x = √17
i co dalej?
3 mar 09:20
ahhh ta matematyka: dobra, ja już chyba mieszam
3 mar 09:21
ZKS:
9 − 2x > 0
2x < 9 ⇒ x < log29
log22 = 1 < log28 = 3 < log29
3 mar 09:22
Jacek: ahhh zobacz wyzej jak J powiedział mi z podstawieniem wtedy wychodzi 0 i 3

zobacz i rozwiaz
3 mar 09:23
Jacek: z podstawien t wyochi t1 = 8 i t2 = 1
3 mar 09:23
Jacek: z czego 2x = t wiec 2x = 8 −−> 2x = 23 −−> x = 3 i drugie tak smao rozwiazujesz i wychodzi
x = 0 czyli x = 3 ∧ x = 0
3 mar 09:24
ahhh ta matematyka: hm

nie wiem już chyba się poddaje
3 mar 09:24
ahhh ta matematyka: a skąd t1 = 8? a t2 = 9?
3 mar 09:27
ahhh ta matematyka: sorki t2 = 1?
3 mar 09:28
J: Nie x = 0 i x = 3 ( nie ma takiej liczby), tylko x = 0 lub x = 3 !
3 mar 09:28
Jacek: t
2 jest = 1 a NIE 9

z kad zastosowałem podstawienei 2
x = t
3 mar 09:28
Jacek: no tak tak J w zła strone znak postawilem mialoi byc ∨ a nie ∧ dzieki za poprawienie
3 mar 09:29
ahhh ta matematyka: ale skąd to się wzielo? skąd wiecie, że t1 = 8? a t2 = 1?
3 mar 09:31
ahhh ta matematyka: nie rozumiem tego
3 mar 09:31
Jacek: zobacz jak za 2x podtswie t
3 mar 09:31
Jacek: spokojnie juz tlumacze
3 mar 09:31
ahhh ta matematyka: nie kapuje nawet tego skąd ten ułamek na początku
3 mar 09:33
ahhh ta matematyka: ok, już wiem skąd ten ułamek na poczatku
3 mar 09:33
Jacek: to masz
23
−−−− = 9 − t
t
treaz mnoze obie stroy przez t aby pozbyc sie mianownika i mam
23 = 9t − t2
−t2 + 9t − 8 = 0
Δ = b2 − 4ac
Δ = 49
√Δ = 7
t1 = 8
t2 = 1
teraz te wyniki podstawiam do 2x = t
i wychodzi ze x = 3 ∨ x = 0
3 mar 09:33
ahhh ta matematyka: ale dalej nie rozumiem jak rozwiązać
3 mar 09:34
3 mar 09:34
Jacek: ktorego momentu nie orzumiesz
3 mar 09:34
ahhh ta matematyka: aaa, to takie buciki, dzięki
3 mar 09:35
ahhh ta matematyka: już wszystko rozumiem, dzięki wielkie
3 mar 09:35
Jacek: nbie ma problemu po to jest taak strona ze kazdy kazdemu pomorze
3 mar 09:36
ahhh ta matematyka: no hoho, super, gdybyś mi tego nie wytłumaczył to bym nie wiedziała jak rozwiązać
3 mar 09:37
Jacek: jak by mi J nie powiedział ze trzeba metody podstawien to i ja bym nie zrobił i ty bys nie
zrozumiaal

dlatego dobrze ze podpowiedział Dzieki J
3 mar 09:44
ahhh ta matematyka: no, tak, ale Ty też Jacek coś kumałeś

więc jak dla mnie to Wy obaj mi pomogliście
3 mar 09:46
Jacek: 
pozdrawiam
3 mar 09:48
ahhh ta matematyka: ja też pozdrawiam
3 mar 09:52
pigor: ..., no to ...

posklejam Waszą burzę mózgów np.
tak :
log2(9−2x)= 3−x ⇔ 9−2
x >0 i 9−2
x= 2
3−x /*(−2
x) ⇔
⇔ 2
x< 9 i 2
2x−9*2
x= −2
3 ⇔ 0< 2
x< 9 i 2
2x−(8+1)*2
x+8*1= 0 ⇔
⇔ 0< 2
x< 9 i (2
x= 8 v 2
x= 1) ⇔ 2
x=2
3 v 2
x=2
0 ⇔
x∊{3,0} .
3 mar 12:28
Aga1.: Pomorze nie pomoże, ale pigor tak.
3 mar 13:02
pigor: ..., dzięki
Aga , ale ...

dumą Pomorza jest co

., a co
do ..., to piszę z myślą, że tym komuś zechce się jednak sobie pomóc
3 mar 14:04