Trójkąt
Antoś:
Wykazać,że maksimum funkcji f(α,β,γ)=cosα +cosβ +cosγ =32(1,5),gdzie α,β,γ
to są kąty danego trójkąta
3 mar 07:49
Marlon:
Jeżeli α+β+γ=180
o to f(α,β,γ) ⇔ f(α,β)=cosα + cosβ −cos(α+β) ⇔
f(α,γ)=cosα + cosγ − cos(α+γ) ⇔f(β+γ)=cosβ + cosγ −cos(β+γ)
I teraz przykładowo:
| ⎧ | f 'α(α,β) =−sinα + sin(α+β)=0 | |
| ⎩ | f 'β(α,β)=−sinβ + sin(α+β)=0 |
|
| | π | |
Zatem α=β i konsekwentnie α=β=γ= |
| |
| | 3 | |
a dla sprawdzenia ,że to maksimum ( a nie minimum )−można jeszcze
policzyć wg"klasycznych wzorców"
| | π | | π | |
f ''αα( |
| , |
| ) oraz f ''ββ oraz f ''αβ itd. |
| | 3 | | 3 | |
I wielki problem z głowy
3 mar 12:32
PW: Gorzej jeśli Antoś jest uczniem i chciałby dowód elementarny.
Poczekamy co powie.
3 mar 13:30