ostrosłup
dumka: mam nowe zadanie i nie wiem co robię źle
krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 60
stopni. odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4. oblicz
objętość tego ostrosłupa.


kto pomoże?
3 mar 07:27
J: A pokaż co robisz ?
3 mar 07:36
dero2005:

x = 4
a Ty jak robisz?
3 mar 07:39
J: Ostrosłup prawidłowy
trójkątny
3 mar 07:49
dumka: ale to chyba nie tak, bo przecież to jest trójkątny nie kwadrat w podstawie. ?
3 mar 07:51
J:

| | 2 | |
x = |
| h , gdzie h wysokość podstawy. H oblicz z funkcji trygonometrycznej kąta β = 30o |
| | 3 | |
3 mar 07:54
3 mar 07:57
J: | | 4 | |
Przepraszam .. |
| = sinβ  |
| | H | |
3 mar 07:59
dero2005:

Przepraszam, źle doczytałem treść

x = 4
α = 60
o
3 mar 08:15
dumka: dzieki za pomoc wszystko się zgadza

3 mar 20:29