planimetria
dumka: Witacjcie
mam prośbę aby pomóć mi w rozwiązaniu tego zadania. nie wiem jak tylko zrobić koniec, nie chce
mi wyjść.
Punkty A=(3,1) i B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C tego kwadratu.
proszę o pomoc

Janek191:
A = ( 3; 1) B = ( 7 ; 3)
więc
I AB I
2 = ( 7 − 3)
2 + ( 1 − 3)
2 = 16 + 4 = 20 = 4*5
a = I AB I = 2
√5
Prosta AB :
y = a x + b
1 = 3a + b
3 = 7a + b
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
3 − 1 = ( 7 a + b ) − ( 3a + b)
2 = 4a
−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
b = 1 − 3a = 1 − 3* |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−
===========
Przez punkt B = ( 7; 3) prowadzę prostą prostopadłą do prostej AB :
| | 1 | |
|
| * a2 = − 1 ⇒ a2 = − 2 |
| | 2 | |
y = − 2 x + b
2
3 = − 2*7 + b
2
b
2 = 3 + 14 = 17
y =− 2 x + 17
=========
Rysuję okrąg o środku w B = ( 7 ; 3) i promieniu r = a = 2
√5
( x − 7)
2 + ( y − 3)
2 = 20
===================
Rozwiązuję układ równań :
y = −2 x + 17
( x − 7)
2 + ( y − 3)
2 = 20
−−−−−−−−−−−−−−−
Otrzymamy
x
2 − 14 x + 45 = 0
Δ = 196 − 4*1*45 = 16
√Δ = 4
| | 14 − 4 | | 14 + 4 | |
x = |
| = 5 lub x = |
| = 9 |
| | 2 | | 2 | |
więc
y = 7 lub y = − 1
Odp. C = ( 5; 7 ) lub C = ( 9 ; − 1)
=============================