udowodnij tożsamość trygonometryczną
jolcia: udowodnij tożsamość trygonometryczną:
(tgx+1)2=1/cosx + 2tgx
odp jeśli mogę prosić : zbyszekjolcia@wp.pl
28 paź 11:14
tim: Napisz porządnie całe. Co jest w mianowniku i czy ten z jest w potędze?
28 paź 11:27
jolcia: (tgx+1)2 = w liczniku jest 1 a mianowniku cos2 x +2tgx
28 paź 11:33
jolcia: tak miało być:
(tgx+1)2 = w liczniku jest 1 a mianowniku cos2 x a za tym ułamkiem +2tgx
28 paź 11:34
tim: Piszę tu:
(tgx + 1)
2 = tg
2x + 2tgx + 1
Zatem:
| | 1 | |
tg2x + 2tgx + 1 = |
| + 2tgx |
| | cos2x | |
| | sinx | |
Skoro: tgx = |
| to: |
| | cosx | |
| sin2x | | 1 | |
| + 1 = |
| |
| cos2x | | cos2x | |
−1 = −1
28 paź 11:52
Bogdan:
Zazwyczaj oczekuje się przy tożsamościach trygonometrycznych wybranie jednej ze stron
równości (L − lewa strona, P − prawa strona) i wykonanie przekształceń doprowadzających
do wyrażenia zapisanego po drugiej stronie tej równości.
W tym zadaniu:
| | sinx | | sinx + cosx | |
L = (tgx + 1)2 = ( |
| + 1)2 = ( |
| )2 = |
| | cosx | | cos | |
| | sin2x + 2sinx cosx + cos2x | | 1 + 2sinx cosx | |
= |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | |
| | 1 | | 2sinx cosx | | 1 | | 2sinx | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cosx | |
albo
| | 1 | | sin2x+cos2x | |
P = |
| +2tgx = |
| + 2tgx = tg2x + 1 + 2tgx = (tgx + 1)2 = L |
| | cos2x | | cos2x | |
28 paź 12:49
tim: Bogdanie, wiem na początku myślałem, że znaleźć x, dla którego, potem się okazało, że
tożsamość. Więc przepraszam.
28 paź 12:53
TOmI: cos2(x)+tg2(x)+cos2(x)=1
pomożecie?
17 gru 18:25
wredulus:
Ale co z tym mamy zrobic
17 gru 18:28