Indukcja matematyczna
Maagda94: Bardzo proszę o pomoc..
Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnij:
a) 13+23+ ... +n3 = (1+2+ ...+n )2= (n(n+1)2)2
b) ∑nk=0 (nk) = 2n
c) ∑nk=0(−1)k (nk) = 0
3 mar 00:30
ed123456: Z czym masz problem?
3 mar 00:45
Maagda94: Z rowiązaniem powyższych równań.. Jestem na studiach po maturze podstawowej z matematyki i są
to dla mnie kosmiczne zadania..
3 mar 01:33
ed123456: A wiesz na czym polega indukcja? Zróbmy przykład a).
Zakładamy, że powyższe równanie jest prawdziwe dla n. Jeśli jest prawdziwe dla n (a
założyliśmy, że jest) i uda nam się udowodnić,
że jest prawdziwe dla n+1 korzystając z
naszego
założenia to domino się posypie i będzie prawdziwe dla wszystkich liczb
naturalnych).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Najpierw sprawdzamy, czy jest prawdziwe dla jakiejś małej liczby, niech będzie n=1.
| | 1*2 | |
L=13=1 P=( |
| )2=12=1 L=P |
| | 2 | |
Teraz zakładamy sobie, że równość jest prawdziwa dla n czyli
| | n(n+1) | |
13+23+...+n3=( |
| )2 |
| | 2 | |
i pytamy się,
czy jest prawdziwa dla n+1?
| | (n+1)(n+2) | |
13+23+...+n3+(n+1)3=( |
| )2? |
| | 2 | |
| | n(n+1) | |
z naszego założenia wiemy, że 13+23+...+n3=( |
| )2 więc wstawiamy to do |
| | 2 | |
poprzedniego równania otrzymując
| | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
L1=( |
| )2+(n+1)3=( |
| )2=P1 |
| | 2 | | 2 | |
a tę równość już możesz bardzo łatwo wykazać wymnażając nawiasy, upraszczając. Wyjdzie, że
L
1=P
1
Jeśli założyliśmy, że jest prawdziwe dla n i udało się nam korzystając z założenia udowodnić,
że jest prawdziwe dla n+1 (co właśnie zrobiliśmy) to na mocy indukcji matematycznej równość
jest prawdziwa dla wszystkich n naturalnych
3 mar 02:00
ed123456: Aha i napisałaś "mam problem z rozwiązaniem powyższych równań". Ty nie masz rozwiązać tych
równań tylko udowodnić, że są ona prawdziwe dla dowolnej liczby n jaką sobie podstawisz. A
indukcja nie była wymagana w szkole średniej nawet na poziomie rozszerzonym
3 mar 02:32
Maagda94: Dzięki wielkie za tak rozpisany przykład. Pierwszy przykład zmylił mnie bo nie wiedziałam co
zrobić ze środkiem.. 1
3+2
3+...+n
3=(1+2+...+n)
2= (
n(n+1)2)
2.. Można sobie tak po
prostu pominąć1+2+..+n
3 mar 02:36
Maagda94: No tak, tak. Mój błąd. Po prostu nie używam prawidłowego języka matematycznego. Jestem po
humanie i obecnie męczę się z matmą na studiach..
3 mar 02:38
ed123456: A wiesz, jaki jest wzór na n wyrazów ciągu arytmetycznego?
3 mar 02:40
Maagda94: Powiedz że mieszkasz w Krakowie i dajesz korki z matmy?
3 mar 02:41
ed123456: lol... studiuję w krk i daję korki z matmy...
3 mar 02:44
Maagda94: ale serio?
3 mar 02:44
ed123456: Tak

mieszkam na Ruczaju i studiuję na uj
3 mar 02:45
Maagda94: 
OOOOO Mam tam wydział.. I na serrio szukam kogoś od korepetycji. Algreba liniowa i granice?
3 mar 02:49
ed123456: Ale studiujesz matmę? Oo
3 mar 02:50
Maagda94: Ekonomię
3 mar 02:51
Maagda94: Po humanie na matmę bym się nie porwała
3 mar 02:51
Maagda94: masz fb? nie chcę tu spamować
3 mar 02:51
ed123456: Podaj maila, to do Ciebie napiszę, nie będziemy się upubliczniać
3 mar 02:52
ed123456: hahaha
3 mar 02:52
Maagda94: Maagda94@wp.pl
3 mar 02:53
Maagda94: zamiast 9 dolna spacja ma byc..
3 mar 02:55
Maagda94: magda.p94@onet.pl
3 mar 02:56
ed123456: wiem wiem, juz napisałem
3 mar 02:56
Maagda94: może lepiej ten..
3 mar 02:56