Udowodnij, że ciag opisany wzorem jest ciągiem geometrycznym
Zajac: Udowodnij, że ciąg opisany wzorem
an=2n+1+2n+2n−1
jest ciągiem geometrycznym.
3 mar 00:01
Ajtek:
2
n przed nawias.
| | an+1 | |
Następnie pokaż że: q= |
| nie jest zależne od n  . |
| | an | |
3 mar 00:02
Zajac: Takie proste a nie wpadłem. To chyba nie godzina na robienie zadań. Wielkie dzięki ^^
3 mar 00:09
Ajtek:
Powodzenia

.
3 mar 00:09
pigor: ..., np. tak : w ciągu geometrycznym
an=a1qn−1, a tu mamy:
an= 2
n+1+2
n+2
n−1= 2
n−1( 2
n+1−n+1+2
n−n+1+1)=
= (2
2+2+1)2
n−1=
7*2 n−1 , a więc tak, jest to
ciąg geometryczny w którym
a1=7 i q= 2 . ...
3 mar 00:11
Ajtek:
pigor to q coś mi nie pasi

.
3 mar 00:13
pigor: ..., no mi też , ale

coś nie widzę , dlaczego ...
3 mar 00:17
pigor: ..., zwłaszcza, że była taka ładna suma trzech
kolejnych potęg dwójki .

a tu nagle jakaś siódemka
3 mar 00:21
Ajtek:
pigor, ja jestem po ostrym weekendzie z kobietą, głównie w łóżku. Na imię miała grypa
żołądkowa, jestem wyczerpany i mogę pisać głupoty

.
Pozdrawiam

.
3 mar 00:22
pigor: ..., ale zobacz , chyba nie jest tak źle z
nią bo "brzydka" 7= 4+3= 4+2+1= 2
2+2
1+2
0 .
3 mar 00:24
Ajtek:
Nie czepiam się 7, to jest jasne

. Zmęczony jestem i tyle.
3 mar 00:25
pigor: ..., to znaczy, że ja też już coś bredzę, i idę spać; dobranoc
3 mar 00:52