z planimetri
hellena:

Na bokach trójkąta prostokątnego ABC w sposób pokazany na rysunku wykreślono półokręgi, których
środkami są środki D, E, F boków tego trójkąta. Oblicz pole zamalowanej figury, wiedząc, że
przyprostokątne trójkąta ABC mają długość 6cm i 8cm.
2 mar 23:05
sushi_ gg6397228:
1. policzyc |AC|=....
2. policzyc pole trójkąta ABC
3. policzyć pola półokregów
4. od duzego pola odjąc małe pola
2 mar 23:09
Mila:
Wskazówka:
Najpierw oblicz :
PΔ+2 pólkola oparte na średnicach 6 i 8.
Dalej sama.
2 mar 23:09
bezendu:
Wyszło 24 ?
P=0,5*6*8
2 mar 23:10
medonster: Oblicz pole półokręgu o środku F gdzie promieniem jest połowa długości jednej z
przyprostokątnych, następnie pole półokręgu o środku E gdzie promieniem jest połowa długości
drugiej z przyprostokątnych. Później oblicz pole trójkąta. Dalej z pitagorasa bok AC i mając
bok AC obliczasz pole półkola którego środkiem jest D. Pole zacieniowane to od pola F + pola E
odjąć (pole D − pole trójkąta).
2 mar 23:12
2 mar 23:16
hellena: p=1/2*6*8=24
2 mar 23:21
Mila:
Wcześniej co policzyłaś?
?
2 mar 23:22