pomocy
zaqwsx: wierzchołki tójkąta równobocznego ABC leżą na paraboli, będącej wykresem fukncji f(x)=x2−6x .
Punkt C leży w wierzchołku paraboli. Znajdź współrzędne jednego z pozostałych wierzchołków
trójkąta.
2 mar 22:46
Ajtek:
Punkt A spełnia warunek: A=(x; x2−6x), punkt B podobnie, oraz A i B≠xw. Jest ich
nieskończenie wiele.
2 mar 22:49
Rafał28:

Ajtek
Tak by było ale dla trójkątów równoramiennych.
−−−−−−−−−−
C=(3, −9)
A=(3 − x, (3−x)
2 − 6(3−x))=(3 − x, x
2 − 9)
B=(3 + x, (3+x)
2 − 6(3+x))=(3 + x, x
2 − 9)
|CA| = |AB|
(3 − 3 + x)
2 + (−9 −x
2 + 9)
2 = (3−x−3−x)
2 + (x
2−9 − x
2 + 9)
2
x
2 + x
4 = 4x
2
x
4 − 3x
2 = 0
x
2(x −
√3)(x +
√3) = 0
x =
√3 (bo x>0)
−−−−−−−−−−
A(3 −
√3, −6)
B(3 +
√3, −6)
2 mar 23:40
Eta:
Inny sposób ( korzystam z oznaczeń na rys. Rafała
prosta BC jest nachylona do dodatniej osi OX pod kątem 60o, tg60o=√3
BC: y= √3(x−xC)+yC ⇒ BC: y= √3*x−3√3−9
rozwiązując układ równań tej prostej z okręgiem:
x2−6x= √3x−3√3−9 ⇒ x2−(6+√3)*x+3√3+9=0 Δ= √3
x= 3 −− to współrzędna punktu C v x= 3+√3 −− to współrzędna punktu B
xB= 3+3√3 , yB= (3+3√3)2−6(3+√3) = ... =−6
B(3+√3, −6)
Punkt A jest symetryczny do B względem prostej x=3
zatem A ma współrzędne : xA= 2*3−(3+√3)= 3−√3 i yA=yB= −6
A(3−√3, −6)
3 mar 00:24
Ajtek:
Ups, faktycznie

.
3 mar 00:28
Eta:
Ajtek ... to przez grypę
3 mar 00:36
Ajtek:
Być może, ale mam dość już.
Czy
π pomaga na "tą/tę laskę"
3 mar 00:37
Eta:
Oooo ... i to bardzo
3 mar 00:38
Ajtek:
To przy okazji o jakąś recepturę zapytam

.
Spokojnej nocki
Eta
3 mar 00:39
Eta:
Zdrowiej

Dobranoc
3 mar 00:42