Sprawdź czy ciągi są ograniczone z dołu, z góry.
Maagda94: Sprawdź, czy podane ciągi są ograniczone z dołu, z góry:
an= √n+8 − √n+3
bn= 2n−3n
dn= 2n sin nπ2
2 mar 22:38
sushi_ gg6397228:
trzeba policzyć granice
a)
an −−−> policz przez sprzęzenie
bn .......
trzeba podstawic kilka poczatkowych wyrazow i zobaczyc jak to będzie wygladac
b)
an.....
bn.....
cn....
2 mar 22:44
Maagda94: Może mógłby ktoś to rozpisać tak jak powinno wyglądać? Mam spory problem z matmą na studiach,
przyznaję.
2 mar 22:50
Janek191:
a
n =
√ n + 8 −
√n +3
| | a2 − b2 | |
Korzystamy z wzoru a2 − b2 = ( a − b)*(a + b) w postaci a − b = |
| |
| | a + b | |
więc
| | n + 8 − ( n + 3) | | 5 | |
an = |
| = |
| |
| | √ n + 8 + √n + 3 | | √n + 8 + √n + 3 | |
zatem
lim a
n = 0 , bo lim (
√n + 8 +
√n + 3) =
∞
n→
∞ n →
∞
2 mar 23:02
Janek191:
a1 = √ 1 + 8 − √ 1 + 3 = 3 − 2 = 1
an jest ograniczony z dołu przez liczbę 0 , a z góry przez liczbę 1.
2 mar 23:08
Janek191:
b2 = 2n − 3n
b1 = 21 − 31 = 2 − 3 = − 1
lim bn = − ∞
n → ∞
więc
ciąg bn jest ograniczony z góry przez liczbę −1
2 mar 23:10
Janek191:
Miało być b
n = 2
n − 3
n
2 mar 23:11
Janek191:
Ciąg
| | π | |
d1 = 2* sin |
| = 2*1 = 2 |
| | 2 | |
d
2 = 2
2 * sin π = 4*0 = 0
| | 3 π | |
d3 = 23* sin |
| = 8*( − 1) = − 8 |
| | 2 | |
d
4 = 2
4 *sin 2π = 16*0 = 0
| | 5π | |
d5 = 25 * sin |
| = 32*1 = 32 |
| | 2 | |
itd.
Ciąg d
n nie jest ograniczony ani od dołu , ani od góry .
2 mar 23:17
Maagda94: Wielkie dzięki
2 mar 23:36