aa
hugo: Wielomian w(x)=x7−3mx4+(2m2−4)x ma 3 pierwiastki rzeczywiste. Wyznacz parametr m dla
którego SUMA SZCZEŚCIANÓW pierwiastków wielomianu w jest równa 6.
w(x)=x7−3mx4+(2m2−4)x
x1,x2,x3 e R
i teraz czy dobrze to rozumiem;
x13+ x23 +x33 =6
A jeżeli tak to powiedzcie mi jak sie do tego zabrać :C
2 mar 22:28
bezendu:
Jednym pierwiastkiem jest x=0
x[x6−3mx3+(2m2−4)]
2 mar 22:29
hugo: pisałem Ci na gg myślałem ze się odezwiesz

Okej czyli mamy
x
1=0
To teraz z Hornera sb....
2 mar 22:30
Wazyl: Podstawienie x3=t i Vietem.
2 mar 22:32
bezendu:
Gadu mi nie działa
2 mar 22:33
hugo: dostajesz

! , z Hornera wracając do postu wcześniej bym nie podziałał
2 mar 22:34
hugo: format

!
2 mar 22:34
hugo: Okej wyszło:
...
Δ=m
2−16 ←→ m
2=4 v m
3=−4
Suma wyników:
m∊{−3,0,3}
chyba dobrze

założenie Δ>0 i t≠0
2 mar 22:38
hugo: m∊{−4,0,4} **
2 mar 22:38