log
Loka: Proszę o pomoc

Co jest źle?
| | x2−9 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji g(x)=log2 |
| |
| | |x|−3 | |
(x−3)(x+3)(x−3)>0 i x≠3 i x≠−3
2 mar 22:27
Saizou :
z tego nie wynika
(x−3)(x+3)(x−3)>0
tylko
(x
2−9)(lxl−3)>0
2 mar 22:30
Loka: to teraz trzeba rozwiązać dla x≥0 i dla x<0
2 mar 22:31
Loka:
2 mar 22:42
Saizou : wypadałoby xd
2 mar 22:43
Loka: nie śmiej się

ja się mylę na najprostszych rzeczach...
jak możesz to sprawdź:
dla x≥0
x∊(−3,+
∞)\{3}
dla x<0
x∊(−
∞,3)\{3]
x∊R\{−3,3}
2 mar 22:50
Loka: w tym drugim \{−3}
2 mar 22:54
medonster: Dobrze
2 mar 22:58
medonster: Chociaż nie, zastanawiam się czy z wartości bezwzględnej jest I czy LUB
2 mar 22:59
medonster: Wiesz, moim zdaniem powinno być x∊(−3;3)
2 mar 23:00
Loka: jaka ma być ostateczna odpowiedź?
2 mar 23:02
medonster: Definicja wartości bezwzględnej podawana jest z klamrą, a klamra symbolizuje znak I, iloczynu
przedziałów, dlatego uważam, że rozwiązaniem będzie część wspólna przedziału, który wyszedł
dla x≥0 i dla x<0 i do tego jeszcze x≠3 i x≠−3
2 mar 23:03
Loka: Pytam, bo w odpowiedziach mam inaczej, ale niewykluczone, że mogą być złe
2 mar 23:06
medonster: A jak masz w odpowiedziach?
2 mar 23:07
Saizou:
a jak rowiazesz rownanie lxl−3=0 to jaki bedzie tam spojnik?
2 mar 23:09
Loka: lub
2 mar 23:10
Loka: w odp:x∊R\{−3,3}
2 mar 23:10
Saizou: odp z 22:50 jest ok xd
2 mar 23:13
medonster: No dobra ale teraz skoro mam
(|x|−3)(x
2−9)>0 to mam (x−3)(x
2−9)>0 dla x≥0

i/lub

(−x−3)(x
2−9)>0 dla x<0
2 mar 23:15
Loka: raczej "lub"
2 mar 23:21
medonster: No ok, ale teraz skoro wezmę "lub" i mam wasz przedział x∊R\{−3;3} to np. dla x = −10 mam
(−10−3)(100−9)>0
−13*91>0 − sprzeczność
2 mar 23:23
medonster: A nie, przepraszam, zwracam honor, będzie (10−3)(100−9). Ok
2 mar 23:24
Loka: ok, pomyłki się zdarzają

teraz patrzę w zeszyt i zawsze było "lub".
2 mar 23:26
medonster: Muszę sobie na spokojnie przeanalizować to jeszcze raz, teraz już późno xD
2 mar 23:26
Loka: zawsze z tym "i" i "lub" był problem

Niektórzy w ogóle nie piszą.
2 mar 23:29
pigor: ..., a może chcesz np. tak :
| x2−9 | | |x|2−9 | |
| >0 i |x|−3≠0 ⇔ |
| >0 i |x|≠3 ⇔ |
| |x|−3 | | |x|−3 | |
| | (|x|−3)(|x|+3) | |
⇔ |
| >0 i x≠±3 ⇔ |x|+3>0 i x∊R\{−3,3} ⇔ |
| | |x|−3 | |
⇔ x∊R i x∊R\{−3,3} ⇔
x∊R\{−3,3} i to tyle . ...
2 mar 23:49