potrzebuje zadanie a nie wiem jak je rozwiazac pomozcie
rex: ile jest funkcji malejacych wsrod nizej podanych
y=5x y=(√5)5 y= −1/5x y= 0,5x jak to sprawdzic nie mam zielenego pojecia pomozcie
to rozwiazac (w tym pierwszym ma byc 5 do potegi −x ale nie umime zrobic minusa)
2 mar 22:23
medonster: Najprościej mówiąc funkcja jest malejąca jeżeli dla każdego kolejnego argumentu przyjmuje coraz
to mniejsze wartości. Musisz założyć sobie, że x2 > x1 i x1,x2∊f(x), że f(x2) <
f(x1), a następnie zbadać tę nierówność.
2 mar 22:51