rozwiaz ciagi
marlena: Monotoniczność ciągu
an= 2n/n+3
an=n−5/n+1
an=1/n2
2 mar 22:13
Ajtek:
zbadaj znak różnicy:
an+1−an
2 mar 22:14
marlena: moglbys to rozwiazac, bo chce sprawdzić czy mam dobrze . Bo mam jutro kartkowke

dzięki
2 mar 22:17
Antek: Ale z Ciebie jest chytruska marlena.

Powiadasz ze chcesz sprawdzic . To pokaz co napisalas
2 mar 22:19
Ajtek:
Antek
2 mar 22:21
marlena: an+1= 2(n+1)/(n+1)+3=2n+2/n+4
2 mar 22:21
marlena: reszty nie umiem
2 mar 22:22
Ajtek:
Wykonaj teraz działanie, które podałem w podpowiedzi

.
2 mar 22:23
marlena: takie cos

a
n+1−a
n= 2n+2/n+4 − 2n/n+3=2/1
2 mar 22:24
Ajtek:
odejmujemy ułamki, czyli musimy sprowadzić do wspólnego mianownika. To chyba w podstawówce było

.
2 mar 22:25
marlena: an= n−5/n+1
an+1= (n+1)−5/(n+1)+1 = 2n−5/2n+1
2 mar 22:26
marlena: czyli ? ja nigdy ich nie umiałam
2 mar 22:27
Ajtek:
Hmmmm, nie umiesz ułamków, prawdopodobnie nie zdasz matury.
Wracaj do książek z podstawówki i ćwicz. Później łap się za ciągi.
2 mar 22:28
Antek:
2 mar 22:29
marlena: ale ja mam jutro kartkowke

pomóż proszę
2 mar 22:29
Ajtek:
Jak mawiał mój Psor od matmy w LO:
"Nie nauczymy się całkować, jeżeli nie będziemy potrafili mnożyć!" Miał 100% racji

.
2 mar 22:31
Ajtek:
Mam iść na kartkówkę za Ciebie
2 mar 22:31
marlena: no wiesz dla cb to chwilka
2 mar 22:31
marlena: jak chcesz to proszę bardzo
2 mar 22:32
Ajtek:
Pomagam, ale nie rozwiązuję. Powodzenia na kartkówce

.
2 mar 22:32
marlena: jakos tak to zrobiłam :
2n+2/n+4−2n/n+3=2n+2/(n+4)(n+3)−2n/(n+3)(n+3)
2 mar 22:33
Ajtek:
Bzdury.
2 mar 22:35
medonster: | | 2(n+1) | | 2n | |
an+1 − an = |
| − |
| |
| | (n+1)+3 | | n+3 | |
| | b | | d | |
Podpowiem, że mając ułamki |
| + |
| sprowadzamy do wspólnego mianownika tak, że mamy |
| | c | | e | |
2 mar 22:39
marlena: dzięki

2(n+1)/(n+1)+3−(2n)/n+3=2(n+1)(n+3)/(n+1)+3(n+3)−(2n)(n+1)+3/(n+1)+3(n+3)
2 mar 22:48
Ajtek:
Ręce opadają, byk na byku

.
2 mar 23:03